Ivano arbata arba siauralapis gaurometis tai daugiametis iki dviejų metrų aukščio užaugantis augalas, augantis daugelyje šalių, įskaitant Rusiją. Jį galima pamatyti kalnų miškų pakraščiuose, palei upelių ir šaltinių krantus.
Ivano arbata dėl turtingos maistinės sudėties plačiai naudojama liaudies medicinoje. Augale yra daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui.
- Vitaminai C, A, B grupė (B1, B2, B6, B9);
- Mineralų, tokių kaip geležis, magnis, kalis, kalcis;
- Antioksidantai, tokie kaip polifenoliai ir flavonoidai;
- Baltymai;
- Pektino;
- Taninai.
Dėl šios sudėties augalas yra tikrai vertingas maistinių medžiagų šaltinis.
Gėrimas raminamai veikia esant stresui ir nemigai. Padeda esant, tokiom ligom kaip gastritas ar cistitas. Virškinimo požiūriu gerina virškinamojo trakto veiklą. Be to, jis stiprina imuninę sistemą: dėl didelio vitamino C kiekio padeda padidinti organizmo imuninę apsaugą. Gerina kraujo sudėtį skatina medžiagų apykaitą ir hemoglobino gamybą, stiprina kraujagysles, normalizuoja kraujospūdį. Padeda pagerinti endokrininių liaukų veiklą. Gerina laktaciją ir pieno kokybę žindymo metu. Turi raminamąjį poveikį, todėl padeda kovoti su neurozėmis ir depresinėmis būsenomis.
Atsižvelgiant į siauralapio gauromečio (Ivan čai) valomąjį poveikį, neturėtumėte gerti daugiau nei 2 puodelius per dieną . Jei ši norma viršijama, reguliariai vartojant ilgą laiką, galimi virškinimo sutrikimai. Kitas niuansas yra susijęs su ugniažolių vartojimu kartu su raminamaisiais, atpalaiduojančiais, kraujospūdį mažinančiais ar karščiavimą mažinančiais vaistais.
Ivano arbata vartojama sergant virškinimo trakto ligomis, taip pat nuo uždegiminių prostatos, šlapimo pūslės, inkstų ligų . Ugniažolė taip pat yra naudingų maistinių medžiagų sandėlis. Jame yra vitaminų A, B1, B2, B5, B6, B9, kalio, kalcio, magnio, fosforo.
Fermentacija – tai arbatos lapelių apdorojimas, po kurio gėrimas įgauna ypatingą skonį ir aromatą . Švieži arbatos lapai yra kartūs ir jų negalima tiesiog užplikyti. Norint gauti tikrai skanų ir aromatingą gėrimą, žaliavos turi būti tinkamai paruoštos.
Arbatos dozė priklauso nuo jos rūšies ir skonio, kurį norite pasiekti, intensyvumo. Užpildykite vandeniu, pašildytu iki 70-80 laipsnių temperatūros. Tikrai ne verdantis vanduo. Aukštoje temperatūroje sunaikinami vitaminai, mineralai, mikro ir makro elementai, o ugniažolė praranda didžiąją dalį gydomųjų savybių.
Gerti po 1 stiklinę 2 kartus per dieną: ryte nevalgius ir vakare pusvalandį prieš miegą, geriausia 30-40 minučių prieš valgį. Kursas yra 30 dienų.